• www.mur-radweg.at
  www.mur-radweg.at • Märchenwandermeile Trebesing
  Märchenwandermeile Trebesing

 • Porsche museum Gmünd
  Porsche museum Gmünd

 • Schloss Moosham
  Schloss Moosham


 • www.mur-radweg.at
  www.mur-radweg.at • Märchenwandermeile Trebesing
  Märchenwandermeile Trebesing

 • Porsche museum Gmünd
  Porsche museum Gmünd

 • Schloss Moosham
  Schloss Moosham


 • Omgeving Lungau, Oostenrijk

  Oostenrijk is een fantastisch (milieubewust-) vakantieland. Salzburgerland is een toeristische bestemming voor rustzoekers en sportievelingen. Dat geldt voor de wintersport- maar ook voor de zomervakantie. Salzburgerland heeft vakantiegasten veel te bieden. Onderstaand treft u een aantal trefwoorden aan die u kunnen helpen bij het vinden van informatie over activiteiten die bij u passen. 

  Bent u al in het bezit van een GPS voor wandelaars of fietsers? Zie voor mogelijkheden, ook voor geocaching www.anwb.nl of www.gps.nl en www.geocaching.nl of www.geocaching.com

  Fietsenmaker / verhuur Sampl Arnold

  Oostenrijk biedt meer dan 10.000 km aan fietstochten voor jong en oud. De ruige, afwisselende berglandschappen van de Alpen zijn het Eldorado voor liefhebbers van een fietsvakantie met mountainbike of racefiets. U kunt tochten maken met pieken en dalen terwijl u rond de rivieren en meren vlakkere fietsroutes vindt. 
  Bij veel stations van de Österreichische Bundesbahn zijn fietsen te huur. Handig is dat u deze op een ander station weer kunt inleveren!

   
  0043-6476207
  Taxivervoer
  Lungauer nachttaxi
  Gfrerer Jacob
  Reisbureau Lehenauer, St. Michael
  Reisbureau Backer, St. Michael
  of www.lungau4you.info

  0043-6642404040
  0043-6644504820
  0043-64778311
  0043-64778111
  Uitstapje voor de kinderen
  -Sprookjeswandeltocht Drachenschlucht Trebesing
  Spannende verhalen en sprookjes, een (bijna echte) heks en de adembenemende drakenbrug – die langste hangbrug van de Alpen met een 175 m spanwijdte  – vermaken gezinnen bij deze wandeling. Verblijftijd ca. 2 – 3 uren.

  Europas 1. Baby- & Kinderdorf Trebesing -
  Dorfinfo
  A - 9852 Trebesing 
  Tel.: 0043(0)4732/3000
  Internet:
  www.babydorf.at en. www.drachenschlucht.com

  -Pretpark Strasswalchen (voor de allerkleinsten)
  De avonturier Sinbad, uit 1001 nachten neemt iedereen mee op reis. Reuzenrad, Wild Train, Formulie 1-racebaan, safari-vlot langs olifanten en leeuwen, Western Train langs indianen en soldaten en er is aandacht voor sprookjes en magie.
   
  SalzburgerLand Card via Tourismusverband
  www.salzburgerlandcard.com geeft gratis toegang of korting op190 bezienswaardigheden en attracties in Salzburgerland.

  Zie ook
  www.viator.com


  Kärtner CarD 
  zie www.kaerntencard.co.at geeft gratis toegang of korting op bezienswaardigheden en attracties in Karinthië.
   
  Zwemmen in natuurwater
  -Prebersee bij Tamsweg (ca 15 km) Prachtig natuurgebied/bad.
  -Millstattersee, voorbij Spittal, met ligweiden (ca 40 km)
   
  Zwemmen openlucht baden (zie link ZOMER)
  -BadeInsel in Tamsweg
  -Erlebnisbad Mauterndorf
  -Freibad St. Michael
  -Freibad Mariapfarr
   
  Wellness / Sauna
  -BadeInsel in het dorp Tamsweg
  -Vital- und Wellnesszentrum SamSunn in het dorp Mariapfarr
   Openingstijden 15.00-21.30 uur
   Dinsdag rustdag, donderdag damessauna
   
  Tennis
  2 banen in St. Margarethen i.L.

  Tenniscenter Sport Friedrich (hal met vloerbedekking) St. Michael
   
  0043-64778382
  0043-6477/8246
   
  Kegelen
  Sport Friedrich, St. Michael
   
   
  0043-6477/8246
  Golf (18 holes)
  -Golfschule und shop Grainmann, Feldnergasse 165, St. Michael
  -Millstättersee in Millstadt 

  -Bad Kleinkirchheim-Keiserburg

  -Velden/Köstenberg

   
   
  0043-64777403
  Rafting – wildwasserfahrten en Canyoning
  www.lungau-aktiv.at Josef Rausch jun.A-5570 Mauterndorf 128

  Samson Sport, Wolfgang Merkus, Tamsweg
   
  0043-64727013 of
  0043-6641236502
   
  0043-64748023 of
  0043-6766127590
   

  Sportvissen
  Om te kunnen vissen is voor een dag-, week- of jaarlicentie een wettelijke jaarvergunning of gastenvergunning vereist (Fischerbüchl). Het is verstandig de bepalingen die toegevoegd worden aan de vergunningen goed door te lezen. Voor toeristen zijn deze kaarten gelijktijdig verkrijgbaar bij de afgifteplaatsen. Er staan hoge straffen op "zwartvissen". 
  Vlakbij, richting St. Michael (bij golfbaan rechts) is een visvijver.
  Een aanrader is ook roofvisparadijs Ossiacher See. Het meer is verdeeld in 46 zones en de grenzen daarvan moeten in acht worden genomen (bij overschrijding wordt de vergunning ingetrokken). Vissen vanaf de kant is beperkt mogelijk. Boten moeten tijdig worden besproken. Er is geen vangstbeperking. Levend aas is verboden.
  Informatie rivier Mur: Vissen van 6.00-20.00 uur. Aan stromend water is alleen kunstvliegen toegestaan. In beide stuwmeren is kunstaas toegestaan en ook dode getakelde aasvissen.  Maximaal 3 vissen meenemen. Informatie over de Mur en verdere wateren bij het Fremdenverkehrsverband der Region Murau, A-8861 St. Lorenzen ob Murau, tel. 0043/3537 236 of St. Georgen ob Murau tel. 0043/3537 360 (v.a. St. Margarethen, St. Michael, verder via Tamsweg naar Murau,   
  Wandeltip vanuit St. Margarethen i.L.
  Wasserweg Leisnitz
  Start in centrum St. Margarethen (wordt aangegeven) ca. 1,5 uur
  Vraag bij de plaatselijke VVV naar meer mogelijkheden.
   
  Bergwandelen en klimmen

  Oostenrijk telt ruim 50.000 km aan gemarkeerde wandelroutes. De zogenoemde Weit-Wander-Wege (WWW) zijn er in alle moeilijkheidsgraden. 04-08 zijn ideaal voor gezinstochten, 03, 09 en 10 voor de meer gevorderde wandelaar en de 01 en 02 voor ervaren wandelaars met goede berguitrusting (en gids).
  Josef Rausch jun. A-5570 Mauterndorf 128
   
  Zie Sommer-Info Lungau van het Touristmusverband (VVV)
  Ook voor georganiseerde wandeltochten. Bergbahnen open in de zomer: Grosseck-Speireck, Katschberg, Obertauern (korting met SalzburgerLand Card).
   
  (Race)fiets en/of mountainbike
  Langs de rivier de Mur (vanuit het dorp richting St. Michael) loopt een fietspad voor de recreatieve fietser.Brochure Murradweg zie www.steiermark.com Kijk op www.anwbreizen.nl voor een fietsreis lang de mooiste rivier van Oostenrijk. Moeilijkheidsgraad 1.
  De route daalt vanaf St. Michael naar Graz ca. 850 m. U komt een aantal kleine klimmetjes tegen, bij de stukjes waarbij u kort van de Mur vandaan rijdt. U fietst overwegend over fietspaden, B-wegen en landbouwweggetjes. Alleen bij Graz fietst u een stuk op een drukke verkeersweg.
  In vroegere tijden volgden handelaren de rivier de Mur op hun weg van Salzburg naar de Sloveense grens. U begint in de Lungau, omringd door bergen tot 3000 m. Vervolgens komt u door ongerepte natuur met ruim 200 vogelsoorten en door Graz, de levendige hoofdstad van Steiermark. Het laatste deel belandt u tussen wijngaarden en pompoenvelden. Onderweg kunt u zich bij verschillende musea laten informeren over de lokale geschiedenis en manier van leven. Van een openlucht boerderij-museum tot een biermuseum.

  Een uitdaging voor sportfietsers is het om de Katschberg te bedwingen. Dit kan aangevuld worden met een rondrit (totaal ca 60 km). Vanaf St. Margarethen naar Katschberg, Rennweg, Kremsbrück, Innerkrems, Bundschuh, Pichlern, St.Margarethen.
  Voor georganiseerde tochten raadpleeg www.lungau.at en VVV
  Fietsverhuur: www.eurobike.at
  Lungauer Moutainbikekarte
  560 km aan bewegwijzerde routes. Info bij Tourismusverband.
   
  Stoomtrein:
  Taurachbahn: Mauterndorf – St. Andrä
  Hoogste trein van Europa. Reisseck (Kolbnitz). Erg mooi. Ca. 60 km via 99 (Katschberg-Gnünd-Spittal).
  Murtalbahn: Murau – Tamsweg
   
  Autotocht met wandelmogelijkheden
   
  Via Katschberg-Rennweg-Kremsbrücke kom je in Gmünd. Leuk toeristisch stadje (met oa Porsche museum en mooi zwembad). Vanuit Gmünd volg je de 14,4 km lange Malta Hochalm Strasse met vele tunnels en haarspeldbochten. Je komt langs vele watervallen oa de Fallbach Fall, dit is de hoogste waterval in Oostenrijk. Aan het einde van de weg kom je bij de Kölnbrein-stuwdam met een diepblauw meer tussen prachtige bergen.
   
  Nockalmstrasse
  Vanaf het appartement via St.Margarethen (dorp) richting Pichlern, rechts aanhouden. Prachtige weg door naaldbomenbos, via Grübl door dan met los lopend vee. Even stoppen bij kapel met houtsnijwerk. Aangekomen in Innerkrems neem je de Nockalmstrasse. 35 km lange weg door bijzonder natuurschoon met meer dan 50 haarspeldbochten. Vergeet niet om bij de hoogste alpenhut een wens te doen bij de “Wunschglocke”.
   
  Grossglockner Hochalpenstrasse
  Lange autotocht, dus vroeg op pad maar zeker de moeite waard. Via Zell am See voert deze 48 km lange weg via 36 haarspeldbochten naar de hoogste berg van Oostenrijk met de gletsjer van Pasterze. Helaas smelt deze en is de afgelopen 30 jaar erg ingezonken. Vergeet niet af en toe te stoppen, te wandelen, te bewonderen en te genieten.
   
  Villacher Alpenstrasse
  Over ca. 16 km voert de Villacher Alpenstrasse van Villach-Möltschau naar de Dobratsch (550-1.732 m). 
  Malta Hochalm-Strasse
  911-1.933 m. Prachtige tocht met mooie uitzichten en verschillende wandelmogelijkheden. Er zijn watervallen te vinden en op het einde het stuwmeer. Het is mogelijk lopend door de stuwdam te gaan en te kijken hoe uit water stroom gewonnen wordt.
   
  Goldeck
  De Goldeck-Panoramestrasse met een lengte van 14,5 km voert langs Zlan naar Endparkplatz “Seetal” op 1.895 m. Tien bochten en de parkeerplaatsen aan deze weg bieden een prachtig uitzicht op de Millstätter Alm en de Millstätter See, de Nockbergen, de Gailtaler Alm, de Karawanken en de Drautal naar Villach. In de verte zijn de met sneeuwbedekte toppen van de Julischen en Karnischen Alpen te zien. Wandeltip: naar de top van Goldeck (2.142 m.) ca. 45 min.
    
  Gerlos Alpenstrasse
  Geniet van de schoonheid van het landschap tussen Salzburg en Tirol. Een prachtige tocht naar de Krimmler Watervallen. Ervaar het mooie landschap van de Hochmoore (Naturschutzgebiet), bestudeer de interessante borden bij de hangbruggen en  maak tijd voor het grandioze uitzicht op de Krimmler Wasserfällen en het Krimmler Achental.
   
  WasserWunderWelt Krimml
  Een fascinerende attractie voor oud en jong. Beleef wat ons water kan. Informatief, interessant en leerzaam. Water is onze levenselixer dat over sensationele vaardigheden beschikt.
  Het WasserWunderWelt Krimml vindt u direct bij de ingang van de Krimmler Watervallen, de hoogste waterval van Europa. Het is na de wandeling langs de grote waterval mogelijk om u met een bus naar de parkeerplaats terug te laten brengen.

  Kabelbaan Grosseck-Speiereck, Mauterndorf
  (ook winterwandelmogelijkheden)
  De kabinebaan brengt u naar Grossecksattel. Verder lopend naar Trogalmsee en naar de Trogalhütte. Daar zijn meerdere mogelijkheden om de wandeling voort te zetten. 
  1. Verder tot Sonn Alm en Talstation met stoeltjeslift naar Grosseck. Wandeling van Grosseck tot Grossecksattel (terugreis met de kabelbaan) duurt ca. 1,5 uur.
  2. Naar Peterbauerhütte, terug met stoeltjeslift Speiereck,
  duur 1,5 uur.
  3. Wandeling van het bergstation van de 8-pers.kabinebaan Grosseck tot het dalstation St. Michael, ca. 3,5 uur.

  Goldeck kabelbaan
  een van de mooiste uitzichtpunten van het Karintische Oberland over Spittal en de Millstätter See. Vanuit de stad gaat u met de kabelbaan naar 2000 m hoogte. Uitgangspunt voor eenvoudige hoogtewandelingen (was ooit wandelregio van het jaar). 

  Phänder Panorama-kabelbaan (1064 m)
  In Bregenz volgt u de borden richting Phänder Panorama-kabelbaan. Uniek uitzicht over het hele Bodenmeer en over 240 bergtoppen van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Informeer bij de kassa naar de voorstellingen met roofvogels, vlak in de buurt. 
  Kabelbaan Katschberg
  Verschillende wandelmogelijkheden.

  Nationalpark Hohe Tauern
  Het Nationalpark Hohe Tauern is met zijn enorme natuurrijkdom één van de mooiste wandelgebieden in Oostenrijk en één van de grootste beschermde natuurgebieden in de Alpen en van Europa. Het park bestrijkt maar liefst 3 provincies (Tirol, Salzburg en Karinthië) en beslaat een gebied van bijna 1800km².
  In de Hohe Tauern zijn er diverse grote berggroepen, waaronder de Venediger, de Glockner, de Granatspitz, de Lasörling, de Sonnblick en de Ankogel.
  In 1992 is een deel uitgeroepen tot nationaal park en wordt streng beschermd, wat ervoor heeft gezorgd dat uitgestorven dier- en plantensoorten weer zijn teruggekeerd in dit fraaie gebied.
  De Hohe Tauern kent vele bergtoppen boven de 3000 meter, waaronder de Grossglockner (3798 meter hoogste berg van Oostenrijk) en de Grossvenediger (3666 meter), de grootste gletsjergebieden van de 'Ostalpen (264 gletsjers in de Hohe Tauern) en biedt vele honderden kilometers, goed gemarkeerde wandelpaden.
  Voor meer informatie (DU/EN)
  http://www.hohetauern.at/